Njegovo veličanstvo Đumbir

Priroda biljke odnosi se na sposobnost biljke da grije ili hladi. Tako biljke koje hlade koriste se protiv vrućine tijela i obratno. Poznato je da postoji sličnost između izgleda biljaka i ljudskog tijela kao jedan od najstarijih načela  biljnog liječenja. Orasi koji nalikuju na koru mozga i na bubrege smatraju se odličnim tonikom za reproduktivni i središnji živčani sustav. Korijen Ginsenga  u obliku ljudskog tijela („ljudski korijen“) jača Qi („energiju tijela“) i produljuje život.

I dok boja odaje terapeutsku usklađenost, okus utječe na djelotvornost biljke tako što vlaži, vrši eliminaciju ili stvara. Žuto bilje jača organe Zemlje (Slezenu i Želudac).

Ljuto djeluje na Pluća, slano na Bubrege, kiselo i fermentirano na Jetru, gorko na Srce, a slatko i mirisno na Slezenu.

Đumbir (lat. Zingiber officinale) kao trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata je po svome korijenu. On je porijeklom iz Kine, a koristi se već tisućama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. 100 g đumbira sadrži oko 70 kcal. Svježi đumbir vrijedan je izvor kalcija, bakra, mangana, magnezija, selena, cinka i željeza. Od vitamina sadrži nešto vitamina C, te vitamina B grupe posebno vitamina B6.

Đumbir pokazuje kako su struktura, boja, okus, miris i priroda u vezi s primjenom.

Mirisan, sladak i žute boje zemlje karakteristike su vezane za Slezenu i Želudac. Topla priroda i sočna tekstura, grije i vlaži stoga je prikladna za tretiranje probavnih stanja. Koristit će se u slučajevima grčeva, mučnine i slabe probave.  Ljutina i aromatičnost je vezana za Pluća i Debelo crijevo odnosno eliminaciju. Učinak grijanja i vlaženja u ovom slučaju bit će prikladan za tretiranje respiratornih stanja utemeljenih na hladnoći i suhoći (poput gripe uz koju se javljaju žeđ, suhi kašalj, groznica i proljev). Rastjerujući vlagu i sluz u gornjem dišnom sustavu snizuje temperaturu, smanjuje kašalj i ublažava vrtoglavicu.

Pečen đumbir još jače grije i isušuje te na taj način eliminira hladnoću i vlagu iz središta tijela. Takav način primjene je idealan kod groznice, zadržavanja vode i kod loše cirkulacije.

Koji god način pripreme odabrali đumbir će djelovati intenzivno na vaš organizam.

Čaj od đumbira

Želite li napraviti čaj od svježeg korijena đumbira, naribajte ga, prelijte vrućom vodom i pustite da odstoji 10-ak minuta. Čaj ne treba cijediti jer korijen ostaje na dnu. U čaj možete dodati malo meda pa topli napitak postaje još ljekovitiji.

© 2025 AKUPUNKTURA SIGMA | ScrollMe by AccessPress Themes